Verwachtingen - weerbericht

4-6 Bft

Samengevat weerbericht

Deze namiddag en vanavond krijgen we wat mooier en rustiger weer. De maxima liggen tussen -1 en +7 graden.

Komende nacht bereikt een actieve regenzone ons land. Daarbij neemt de windkracht gevoelig toe. We verwachten tijdens de nacht reeds rukwinden tot 80 km/h in het binnenland en tot 95 km/h aan zee. In Hoog-België kan er tijdelijk winterse neerslag vallen. De minima liggen tussen -2 en +5 graden.

Morgenochtend waait het stevig, met rukwinden tussen 90 en 105 km/h of lokaal zelfs nog wat meer. De regenzone trekt weg via het zuidoosten van het land, maar wordt nog gevolgd door een aantal buien. De windsnelheid neemt wel af. De maxima liggen tussen 4 en 11 graden.

Tijdens de nacht van donderdag op vrijdag kan er nog sneeuw vallen in de Ardennen.

Weersverwachting voor vandaag en volgende nacht

Deze namiddag is het wisselend bewolkt met nog enkele buien, maar ze worden minder actief en minder in aantal dan de voorbije uren. In het westen en in de provincie Henegouwen kan het zelfs volledig droog blijven/worden. Op de Ardense hoogten kunnen nog sneeuwbuien vallen.
De maxima liggen rond -1 graad in de Hoge Venen, rond 6 graden in het centrum en rond 7 graden aan zee. De wind waait in het binnenland matig tot vrij krachtig uit het westen, met rukwinden tot 70 km/h. Aan zee waait een krachtige tot soms zeer krachtige wind met pieken tot 80 km/h of mogelijk zelfs wat meer.
Geleidelijk aan worden de windstoten minder zwaar.

Vanavond kan er nog een laatste lokale bui vallen, mogelijk onder de vorm van sneeuw op het reliëf, maar daarna wordt het droog met brede opklaringen en wolkenvelden.

Komende nacht neemt de bewolking snel toe vanuit het westen en een actieve regenzone palmt vervolgens nagenoeg het ganse land in. In het oosten kan de neerslag eerst vallen als smeltende sneeuw of sneeuw, maar op het einde van de nacht wordt het daar smeltende sneeuw of regen.
De wind krimpt naar het zuidwesten en neemt in het tweede deel van de nacht toe tot krachtig met rukwinden tot 80 km/h in het binnenland en zeer krachtig met rukwinden tot 95 km/h aan zee.
De minima liggen tussen -2 graden in de Hoge Venen en 5 graden aan zee. Ze worden bereikt in het begin van de nacht; daarna wordt het zachter.

Algemene luchtgesteldheid

Een complexe lagedrukzone strekt zich uit van Groenland tot Rusland. Deze namiddag en vanavond wordt ons weer bepaald door licht onstabiele maritieme lucht, die langs de zuidelijke flank van dit lagedrukgebied stroomt.
Vervolgens trekt een stormdepressie snel van de Britse Eilanden naar Duitsland, via het noorden van Nederland. De wind neemt gevoelig toe tijdens het tweede deel van de nacht en donderdagvoormiddag.


update van vandaag 12:01