Verwachtingen - weerbericht

14°

13°

5-4 Bft

14°

10°

11°

Samengevat weerbericht

Vanavond is het helder. Vannacht neemt de bewolking toe met later kans op wat lichte regen in het westen van het land. Minima van 3 tot 12 graden.

Morgen is het winderig en trekt een regenzone over het land. Het is wel zacht met maxima tot 13 of 14 graden.

Vrijdag en zaterdag is het wisselvallig met enkele buien of perioden van regen. Vrijdag liggen de maxima in de buurt van 11 graden. Zaterdag wordt het frisser met maxima tot amper 8 graden.

Vanaf zondag blijft het wisselvallig met buien, die in de Ardennen winters kunnen worden. De temperaturen dalen nog.

Voorspellingen voor vanavond, volgende nacht en morgen donderdag

Vanavond en vannacht is het eerst overal droog en vrijwel helder. In het tweede deel van de nacht dringen vanaf het westen meer en meer wolkenvelden het land binnen. Op het einde van de nacht vergroot de kans op regen in het westen. De minima liggen tussen lokaal 3 graden in de Ardennen en 12 graden aan de kust. De zuidwestelijke tot zuidelijke wind neemt toe en wordt in de loop van de nacht vrij krachtig in het binnenland en krachtig aan zee met rukwinden tot 70 km/h.Morgen trekt een regenzone van west naar oost door het land. 's Ochtends is het over het westen reeds zwaarbewolkt met lichte regen. Elders is het dan nog droog met enkele opklaringen. In de loop van de dag verplaatst de storing zich naar het centrum en het oosten van het land. In het westen wordt het dan droger met opklaringen. De maxima schommelen tussen 9 graden op de Hoge Venen en 13 of 14 graden op de meeste andere plaatsen. Er waait een vrij krachtige zuidzuidwestenwind die in de loop van de dag ruimt naar zuidwest tot west en later afneemt naar matig. Er zijn rukwinden mogelijk tussen 60 en 75 km/h.Donderdagavond verlaat de regenzone het zuidoosten van het land, tijdelijk gevolgd door brede opklaringen. In het westen van het land neemt de bewolking al voor middernacht opnieuw toe, gevolgd door een volgende vrij actieve regenzone. De minima liggen tussen 7 en 10 graden. De wind waait meestal matig uit zuidzuidwest en wordt in de loop van de nacht soms veranderlijk in de noordelijke helft van het land en neemt daar ook af. In de zuidelijke helft van het land daarentegen wordt de wind tegen de ochtend soms zelfs vrij krachtig met daar dan rukwinden mogelijk 70 à 80 km/h halen.

Algemene luchtgesteldheid

Tussen een hogedrukgebied dat zich uitstrekt van de Middellandse Zee tot Oekraïne en een complex lagedrukgebied boven de Britse Eilanden, de Noordzee en het westen van Scandinavië, wordt in een strakke stroming zachte en vochtige lucht aangevoerd uit het zuidwesten. Een golvende storing, verbonden aan de complexe depressie bereikt morgen in de loop van de ochtend het westen van het land en trekt van west naar oost door het land. Een actieve golf op deze storing bereikt in de loop van de nacht van donderdag op vrijdag ons land via het zuidwesten.


update van woensdag 22:01