Verwachtingen - weerbericht

2-3 Bft

Samengevat weerbericht

Deze nacht is valt er soms nog lichte neerslag, die in het oosten van het land winters kan zijn. Later wordt het meestal droog, met in het oosten zelfs opklaringen. De minima liggen tussen -6 en +3 graden. Vooral in het oosten gaat het vriezen.

Dinsdag kunnen er vooral in het uiterste westen nog wat regendruppels vallen. Elders is het droog met zonnige perioden. Maxima rond 5 graden.

De volgende dagen is het meestal zonnig, maar koud met een snijdende noordoostenwind. De maxima liggen woensdag rond 5 graden in het centrum, maar de dagen daarna nog rond 3 of 4 graden. Het gaat 's nachts overal vriezen.

Voorspellingen voor vanavond, volgende nacht en morgen dinsdag

Vannacht is het eerst nog zwaarbewolkt met af en toe lichte regen of motregen in het westen en het centrum van het land en wat lichte winterse neerslag in het oosten, vooral in het westelijk deel van de Ardennen. Later vannacht wordt het overwegend droog. Enkele opklaringen kunnen verschijnen in het oosten en het noordoosten van het land. Daar kan dan wel een aanvriezende mistbank ontstaan. De minima liggen tussen -6 graden in de Hoge Venen en +3 of +4 graden aan zee, met zo'n 1 of 2 graden in het centrum. De wind waait zwak en krimpt van het zuidoosten naar het oosten.

Dinsdag blijft het in het uiterste westen van het land betrokken met nog kans op enkele regendruppels. Elders is het droog met zelfs zonnige perioden. Dat laatste dan vooral in het oosten van het land. De maxima liggen tussen 0 graden in de Hoge Venen en 5 of 6 graden in Laag-België. De wind waait zwak uit het oosten, krimpend naar het noordoosten en geleidelijk toenemend tot matig.

Tijdens de nacht van dinsdag op woensdag is het overal droog met soms brede opklaringen. Het gaat wel nagenoeg overal vriezen, met minima rond 0 graden aan zee, tussen -1 en -3 graden in het centrum en tot -6 graden in de Hoge Venen. De wind waait zwak tot matig uit het noordoosten.

Algemene luchtgesteldheid

Een weinig actieve storing, die over het westen van ons land sleept, verzwakt verder onder impuls van een hogedrukzone over de nabije Atlantische Oceaan. Vannacht kan deze storing nog wat lichte (winterse) neerslag produceren. Dinsdag zijn er enkel in het uiterste westen nog wat spatjes regen mogelijk. Vervolgens zal het hogedrukgebied zich via de Britse Eilanden naar de Noordzee verplaatsen. Daardoor komt vanuit het noordoosten een transport op gang van koude en droge continentale lucht naar onze regio.


update van maandag 22:01