Verwachtingen - weerbericht

-2°

2-3 Bft

-2°

-4°

-2°

Samengevat weerbericht

Vannacht palmen sneeuwbuien het westen van het land en de gebieden dichtbij de Franse grens in. Tegen de ochtend vallen er mogelijk ook sneeuwbuien in het noorden en het centrum van het land. De minima liggen rond -2 graden in het centrum.

Morgen is het zwaarbewolkt met sneeuwbuien, die zich grofweg ten westen van een lijn Antwerpen - Namen bevinden. Geleidelijk trekken deze sneeuwbuien weg naar het zuiden. Het wordt overal droog, maar het blijft zwaarbewolkt. Maxima rond +1 graad in het centrum.

Donderdag wordt het wisselend bewolkt met vooral in het westen kans op enkele winterse buien. Maxima rond +3 graden in het centrum.
Vrijdag zou het droog moeten blijven, maar tijdens het weekend staan regen en buien op het menu. Zaterdag wordt het tijdelijk zachter.

Voorspellingen voor vanavond, volgende nacht en morgen woensdag

Vannacht trekt de sneeuwzone weg naar Duitsland. Maar tegelijkertijd bereikt een nieuwe zone met sneeuwbuien het uiterste westen van het land. Deze buien breiden zich geleidelijk uit over West- en Oost-Vlaanderen en ook over de gebieden dichtbij de Franse grens. op het einde van de nacht kunnen ze mogelijk het centrum en het noorden van ons land bereiken. De minima liggen tussen -7 graden in de Hoge Venen en 0 graden aan zee, met waarden tussen -1 en -3 graden in de meeste andere streken. De wind waait eerst zwak tot nog matig uit zuid en wordt later meestal zwak uit zuidoost tot oost. In het westen van het land krimpt hij naar oost tot noordoost.
Op veel plaatsen is het ook uitkijken voor ijsplekken.

Morgenochtend is het overal zwaarbewolkt met vooral ten westen van een lijn Antwerpen - Namen nog sneeuwbuien. Geleidelijk trekken deze buien weg naar het zuiden, zodat het rond de middag op de meeste plaatsen droog is. Het blijft wel zwaarbewolkt. De maxima liggen rond -1 of -2 graden in Hoog-België, rond +1 graad in het centrum en rond +2 of misschien wel +3 graden aan zee. De wind waait zwak tot matig, eerst meestal uit oostelijke richtingen, later uit noordoost tot noord.

Woensdagnacht verschijnen er langzaamaan opklaringen, maar vergroot ook de kans op aanvriezende mist. Vooral aan zee kunnen er enkele sneeuwbuien vallen. De minima liggen tussen -10 graden in de Hoge Venen en -1 of 0 graden aan zee. De wind waait zwak, eerst vooral uit noordelijke richtingen en tegen het einde van de nacht hoofdzakelijk uit west tot noordwest. Tussendoor wordt de wind soms ook veranderlijk.

Algemene luchtgesteldheid

Het koufront dat vandaag voor sneeuw zorgde, trekt vannacht naar Duitsland, waar ze zal oplossen. In de onstabiele lucht achter deze storing komt vannacht boven het Kanaal en het noordwesten van Frankrijk een kleine depressiekern tot ontwikkeling met daarrond een georganiseerde zone van sneeuwbuien. Deze sneeuwbuien houden zich vooral op in het westen van ons land en in de gebieden dichtbij de Franse grens. Op het einde van de nacht en morgenochtend kunnen ze mogelijk doorstoten tot het centrum, alvorens de depressiekern ze terug meeneemt naar het zuiden.


update van dinsdag 22:01