Verwachtingen - weerbericht

3-2 Bft

Samengevat weerbericht

Deze namiddag en vanavond soms lichte regen of eventueel wat smeltende sneeuw. In de Ardennen sneeuw. Maxima van 0 tot 5 graden.

Vannacht geleidelijk droger met minima van -2 tot +3 graden.

Zondag lange tijd droog maar bewolkt. Pas in de loop van de namiddag perioden van regen vanaf de Franse grens. Maxima van 0 tot 5 graden.

Maandag soms nog wat regen, in de namiddag dikwijls droog in Vlaanderen. Gevoelig zachter bij maxima van 5 tot 11 graden.

Weersverwachting voor vandaag en volgende nacht

Deze namiddag blijft het zwaarbewolkt met perioden van regen over het westen, en in het centrum soms regen of wat smeltende sneeuw. In de Ardennen valt er meestal sneeuw en verwachten we een extra sneeuwlaag van een paar cm. De maxima liggen tussen 0 en 2 graden ten zuiden van Samber en Maas en elders tussen 2 en 5 graden. De zuiden- tot zuidoostenwind waait zwak tot matig, later wordt hij veranderlijk of westelijk tot noordwestelijk.


Vanavond verwachten we over het westen enkele regenbuien, in het centrum soms regen of tijdelijk wat smeltende sneeuw en ten zuiden van Samber en Maas winterse neerslag. Tijdens het tweede deel van de nacht wordt het in vele streken meestal droog, maar op de Ardense hoogten blijft het soms nog sneeuwen. In de kuststreek blijft een bui ook mogelijk. In Laag- en Midden-België wisselen wolken en opklaringen elkaar af. In Hoog-België is de lage bewolking hardnekkig. De minima dalen naar waarden tussen 0 en -2 graden over het zuiden en liggen tussen 0 en 3 graden elders. De naar het noordwesten draaiende wind is zwak tot matig en aan zee soms vrij krachtig.

Algemene luchtgesteldheid

Een depressie trekt over het noorden van Frankrijk. Een storing eraan verbonden bepaalt deze namiddag en vanavond ons weer. Tijdens het tweede deel van de nacht stroomt er van oorsprong polaire zeelucht over België, gunstig beïnvloed door een zwakke hogedrukwig.

Zondag zal een nieuwe storing, verbonden aan een laag nabij IJsland, langzaam ons land bereiken vanaf de Franse grens. Zij is de voorbode van een zeer zachte en vochtige luchtmassa.


update van vandaag 12:01