Verwachtingen - weerbericht

-3°

-4°

3-4 Bft

-5°

-7°

-5°

Samengevat weerbericht

Vannacht gaat het overal vriezen en vanaf het noorden klaart het uit. Minima van -3 tot -8 graden met een matige oost- tot noordoostenwind.

Morgen maandag wordt het zonnig in Vlaanderen maar het blijft nog koud.

Dinsdag wordt vanaf het noorden geleidelijk zachtere maar vochtiger lucht aangevoerd met eerst nog lichte sneeuw of lichte regen.

De rest van de week wordt wisselvallig met regelmatig wat regen of een bui. Het wordt geleidelijk zachter en de nachtvorst beperkt zich tot de Ardennen.

Voorspellingen voor vanavond, volgende nacht en morgen maandag

Vannacht verdwijnen de laatste sneeuwvlokken richting Frankrijk en in het tweede deel van de nacht verwachten we geleidelijk meer opklaringen over het noorden van het land. Het wordt zeer koud. Op de meeste plaatsen vriest het tot -3 of -4 graden, in de Ardennen van -5 tot -8 graden. De wind blijft matig waaien uit oost tot noordoost.


Morgen blijft het meestal droog en komen er geleidelijk opklaringen in de noordelijke helft van het land en in het centrum. De wolken in het zuiden van het land kunnen lang blijven hangen. De maxima schommelen tussen -2 graden op de Hoge Venen en +2 of +3 graden in Vlaanderen. De wind blijft matig uit oost tot noordoost met pieken tot 50 km/h.In de nacht van maandag op dinsdag is het eerst vrijwel helder en zeer koud met minima van -2 graden in de kuststreek tot -7 graden in de Ardennen en een afzwakkende wind uit het noordoosten.
In het tweede deel van de nacht wordt het vanaf het noorden zwaarbewolkt maar geleidelijk ook zachter. Er kan wat lichte sneeuw vallen en in het westen ook wat lichte regen en tijdelijk is er daar zelfs kans op ijzel. De wind draait naar het noorden en wordt tijdelijk zwak. Met de aanvoer van vochtige lucht is er ook gevaar voor nevel en mist.

Algemene luchtgesteldheid

Tussen een uitgestrekte zone van hoge luchtdruk, van Groenland tot het zuiden van Scandinaviƫ en en een complexe zone van lage luchtdruk met centrum nabij Corsica wordt zeer koude en soms gestoorde continentale lucht over onze streken gestuurd. In die stroming bewegen zich af en toe restanten van storingen.


update van zondag 22:01