Orkaan Maria: de toestand op 19 september

Nadat de tropische storm "Maria" door de passaatwinden over de relatief lauwe wateren van de Atlantische Oceaan werd gevoerd, nadert deze het Amerikaanse continent, meer bepaald de groep van eilanden gelegen in de kleine Antillen. Door het contact met warme wateren groeide "Maria" op maandag 18 september van tropische storm uit tot een orkaan van categorie I. Al snel werd "Maria" gevoed door extra waterdamp en nam ze in kracht toe om vandaag, dinsdag, het maximum niveau van een orkaan te bereiken: categorie V. Dergelijk type orkanen kan windsnelheden van meer dan 250 km/h (gemiddelde waarde op één minuut) halen, met rukwinden die zelfs 300 km/h benaderen.

Na zijn doorgang over Dominica zet "Maria" koers richting de Franse Antillen, waar ze deze dinsdagnamiddag (Belgische tijd) langs Guadeloupe trekt, om vervolgens Puerto Rico te bereiken tijdens de nacht van dinsdag op woensdag. De Dominicaanse Republiek wordt bereikt tijdens de nacht van woensdag op donderdag, nog steeds Belgische tijd. Volgens de eerste voorspellingen valt de passage over Guadeloupe nog onder categorie V, maar daarna zou de orkaan lichtjes aan kracht verliezen bij het naderen van Puerto Rico.

 

Trajectvoorspelling van Maria, bron NOAA op 19/09/2017.

In het voorspelde traject lijkt het pad van de orkaan af te buigen naar het noordwesten, waardoor "Maria" de Bahama's zou vermijden en terugkeert naar steeds minder warme wateren waardoor ze verder aan kracht zal verliezen.

 

Voorspelling van de windsterkte rond Maria, bron NOAA op 19/09/2017.